Java’da Kontrol Yapıları ve Döngüler 5(Control Structures and Cycles)
Gelişmiş For Döngüsü
Java 5.0 ile gelen gelişmiş for döngüleri dedeğimiz enhanced for loop, normal for döngümüze göre parantezler içerisine yazdığımız artım miktarı, başlanğıç değeri gibi ifadeleri yazmak yerine daha kısa bir şekilde bu döngüyü oluşturabiliriz. Diğer dillerde foreach yötemi denir bizde akılda kalması için, foreach diyebiliriz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
package döngüler; public class gelişmişFor { public static void main(String[] args) { int [] dizi={5,9,7,45,3}; for (int i : dizi) { System.out.println(i+" "); } } } |
Yukarda gördüğünüz gibi normalde bir dizimizdeki elemanları sırayla yazdırmak isteseydik belli bir başlangıç değeri, belirli bir arlık ve artış veya azlış miktarını belirtmemiz gerekirdi ama foreach yöntemi ile sadece bir değişken sayesinde dizi içerisindeki her bir elamnı gösterir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
package döngüler; public class gelişmişfor2 { public static void main(String[] args) { int [] dizi=new int[5]; for (int i = 0; i < dizi.length; i++) { dizi[i]=6+i*i; } int j=1; for (int i : dizi) { System.out.println("Dizinin "+j+". elemanı"+i); j++; } } } |
Bu örneğimizde formülümüzde elde ettiğimiz elemanlrı dizimizin çerisine atarak, sonra bulunan elemanlarımızı foeach döngümüzle rahatlıkla ekrana yazdırdık.Arkadaşlar bu bölümde döngüler kısmının enhanced for loop yani Foreach döngümüzü anlatmaya çalıştık takibiniz için teşekkürler…Bizi takip etmeye devam edin bol kodlu günler…